Tuesday, January 19, 2010

KITA INSAN BIASA

Tahun pertama mengajar, ada rasa malu-malu walaupun yakin. Bila murid buat hal, nasihatnya lembut. Bila murid buat hal lagi, jari mula mencubit  di lengan murid, berterusan hingga ke hujung tahun.

Tahun kedua mengajar, keyakinan bertambah namun segan masih ada. Bila murid buat hal, nasihatnya lembut tapi tegas. Bila murid nak tunjuk belang, jari  dah mula mencubit di lengan dengan cubitan sakit. 

Tahun kelima mengajar, suara dah mula tinggi. Murid belum buat hal, dah diberi amaran tindakan sambil  tunjukkan hukuman  pembaris setengah meter dan borang demerit disiplin. Dalam hati berdebar juga.

Tahun kesepuluh mengajar, volume suara dah maksima. Bila marah, boleh kedengaran satu blok. Sesiapa   yang lalu di depan kelas pun boleh rasa seperti pukul anak sindir menantu kalau ada yang tak kena.

Tahun ketiga puluh, suara pun menurun. Arahan  menggunakan isyarat tangan dan mimik muka. Sering minta murid  bawakan buku ke bilik guru. Bila naik tingkat empat, berhenti di tingkat tiga, ambil nafas  seminit dua.

Itulah kita, insan biasa yang pasti dimamah usia. Keredhaan menerima takdirNya akan membuat kita sentiasa ceria.

No comments: