Tuesday, May 28, 2013

TENTANG FITNAH....

Mengikut Pusat Rujukan Persuratan Melayu @ DBP, makna fitnah adalah 
"tuduhan (khabar, kisah, dll) yg diada-adakan (dibuat-buat) utk memburukkan atau membencanakan seseorang dll: ia bercerai kerana ~ orang; memfitnah, memfitnahkan membuat fitnah terhadap, mengada-adakan sesuatu utk memburuk-burukkan atau membencanakan sesuatu pihak: wartawan itu bertanggungjawab terhadap berita yg ~ dan memburukkan kerajaan; fitnah-memfitnah saling memfitnah: ~ dlm masyarakat yg akan membawa kpd porak-peranda; pemfitnahan perihal atau perbuatan memfitnah; pemfitnah orang (pihak) yg membuat fitnah: orang yg mengaku beragama Islam boleh diperangi kalau mereka menjadi ~, munafik dan zindik kerana mereka telah menentang Islam sendiri."

Apa sahaja yang berkaitan dengan fitnah seperti sampai-menyampai atau sebar-menyebar, menokok tambah, mengaibkan mangsa dan sebagainya adalah bersubahat dengannya. Ada pihak mengatakan perbuatan itu lebih kejam dari membunuh. Balasannya kelak tentu teramat sakit.

Satu ayat fitnah dari seorang pemfitnah mampu disibarkan ke seluruh dunia dengan sekelip mata dengan bantuan alat teknologi terkini yang canggih dan pantas di hujung jari. Ibarat kepantasan halaju cahaya yang bergerak di vakum, mungkin setimbun itulah dosa yang terhimpun untuk dihisab nanti.

Tiada gunanya fitnah kalau kedamaian yang dicari.....
Tiada faedahnya fitnah kalau syurga diimpi.....
Yang jelasnya penglibatannya sama berat dengan pembuatnya....

No comments: