Monday, August 31, 2009

ERTI MERDEKA

Hari ni genap 52 tahun kita merdeka. Dalam usia ini telah banyak perubahan berlaku ke atas sistem di negara kita; dari yang kuno kepada yang moden, dari yang lambat kepada yang cepat, dari yang sukar kepada yang ringkas. Perubahan pasti akan terus berlaku. Saya berharap Malaysia akan terus maju mengikut acuan sendiri berdasarkan keperluan  rakyatnya. Yang penting negara  tidak terikat dengan sesuatu kuasa luar yang merugikan. Itulah erti kemerdekaan sebuah negara.

Erti merdeka buat diri saya pula ialah membebaskan diri dari gejala negatif yang boleh merosakkan  akidah dan sahsiah. Ini bermakna saya perlu berusaha menjadikan hal positif sebagai pegangan diri, baik dari segi agama, bangsa dan negara. Untuk mencapainya  hati mesti ikhlas dalam menerima segala kemungkinan.

Dalam banyak hal hubungan sesama manusia banyak mempengaruhi jiwa kita.  Ini memerlukan kita menghindari buruk sangka , hasad dengki; sebaliknya fikirkan yang positif. Tidak  menyalahkan sesiapa atas masalah yang timbul  adalah langkah terbaik mencapai matlamat.

Memang mudah untuk menyalahkan orang lain tetapi  ini bukan penyelesaian terbaik dalam mengatasi masalah. Ia hanya ibarat anjing menyalak bukit. Dengan tenaga yang ada kita mesti berbuat sesuatu. Sesungguhnya  cakap memang tak serupa bikin. Fikir-fikirkanlah.

No comments: