Friday, August 26, 2011

ANGGUK........ MAKNA DI SEBALIKNYA

Semua orang pernah angguk, samada secara sedar atau pun tidak, samada secara spontan ataupun pun riaksi  terhadap sesuatu tindakan. Pernahkah kita fikir makna di sebalik anggukan seseorang itu? Kebanyakan kita meresponsnya sebagai tanda bersetuju tetapi  terdapat  makna-makna lain di sebaliknya.

Ada orang yang mengangguk sepanjang  penjelasan yang didengarnya tanpa memperdulikan orang lain . Aksi ini menunjukkan pemfokusan di fikirannya  telah mencapai 100 % di mana ada dua fenomena  selari  sedang berlaku  iaitu penerimaan fakta baru dan perancangannya terhadap fakta itu. Orang jenis ini cekap mengurus masa dan mahir merancang untuk melaksana perkara berkaitan fakta baru itu.

Anggukan seseorang juga boleh jadi sedang menyenarai  bangkangan terhadap senarai hujah yang sedang didengarnya, atau boleh jadi sedang menganalog fakta baru dengan diri atau persekitarannya bagi meletak status diri. Kedudukan ini penting sebagai titik tolak kepada segala tindakan.

Anggukan juga boleh jadi seseorang sedang  membuat keputusan samada hendak bertindakbalas terhadap sesuatu fakta baru itu dengan pantas atau spontan atau menangguhkannya. Ini boleh terjadi apabila dihatinya  sudah  terdapat rangka-rangka lama fakta itu yang menyinggung hati dan menganggu kehidupannya. 

Walau bagaimanapun, anggukan juga boleh menjadi satu senaman yang baik di bahagian kepada yang boleh mengendurkan ketegangan pada urat-urat saraf.

No comments: