Sunday, February 3, 2013

Gotong Royong Perdana 1 Malaysia Ahad, 3 Februari 2013


Kali ke 3 2013...
Pelajar tiba seawal 7.30 pagi
Mendengar taklimat & pelancaran
Membuang apa sahaja yang bernama "sampah"
Bermula jam 8.20 pagi, saya bersama lima orang pelajar tingkatan 3 membersihkan kawasan di hadapan Makmal Fizik dan Biologi. Kami mengutip apa sahaja yang dinamakan sampah dan dibuang ke dalam plastik yang disediakan. Mereka akur arahan saya dan kerja menjadi efisen dan mudah.

Selepas sejam, kami pun berihat di dalam Makmal Fizik. Saya menyuruh mereka makan dan minum roti dan air yang telah disediakan oleh pihak sekolah. Saya ambil kesempatan berkenalan dengan mereka. Mula-mula malu tapi lama-kelamaan mereka mahu bercakap dan usik mengusik pula.

Selepas itu  kerja disambung di bahagian belakang pula. Kami melupus satu kawasan timbunan sampah yang tidak digunakan lagi dan membuang segala bentuk plastik dan pot yang menakung air. Banyak jentik-jentik ditemui dan dilupuskan. Harapannya selepas ini nyamuk tidak bertambah.

Pukul 10.00 pagi aktiviti pun selesai. Mereka mencuci tangan menggunakan  sabun dan kami berihat di dalam makmal lagi. Saya pun bersembang dengan mereka mengenai sampah.Mereka bercerita tentang sampah-sarap yang ditemui di kawasan tertentu yang tidak diurus dengan baik. Nampaknya mereka sedar tentang persekitaran itu.

Saya maklumkan kepada mereka pertambahan manusia akan meningkatkan pembuangan sampah, maka mekanisma pelupusan yang sistematik perlu dilaksanakan walau di mana kita berada. Di kawasan desa berkawasan luas, sisa pepejal mesra alam bolehlah dilupus secara semulajadi iaitu diuraikan bersama tanah yang boleh diperapkan menjadi baja. Di kawasan bandar pelupusan perlu mengguna teknologi tinggi di mana di proses terus menjadi baja. Ia diguna semula dalam pertanian atau untuk aktiviti lanskap.

Sisa pepejal yang tidak mesra alam perlu dicari cara melupus secara selamat kepada alam sekitar. Contohnya dilarutkan mengguna bahan kimia yang sesuai dan diproses menjadi bahan lain yang boleh dimanfaatkan kepada alam dan manusia tanpa kesan sampingan. Teknologi ini belum digiatan lagi di negara ini dan menjadi cabaran kepada kita semua.

Pengurusan ini memerlukan ilmu dari peringkat paling rendah kepada tinggi. Ia adalah sesuatu yang melibatkan semua orang bermula dari celik mata hinggalah ke waktu memejamkan mata semula, penting kepada sekecil-kecil komuniti hinggalah kepada sebesar-besarnya. Jika pengurusan ini tidak dibangunkan, maka kita akan berhadapan dengan kehidupan yang tercemar.

Saya harap mereka akan cuba memikirkan masalah ini secara menyeluruh kerana negara ini akan diwariskan kepada mereka suatu hari nanti. Sesuatu yang difikir hari ini boleh diterjemahkan kepada pelaksanaan pada hari kemudian setelah langkah yang wajar diambil secara intelek.

No comments: